Gosia Czerwonka - Trener Personalny Jaworzno

BLOG

Data 29 wrzesień 2020 Kategoria: Trening

Brak rezultatów to chyba najczęstszy powód rezygnacji z treningów czy trzymania diety. Być może ich po prostu nie widzisz a widzą je inni albo upłynęło zbyt mało czasu by widzieć spektakularną różnicę. Może być również tak, że gdzieś po drodze popełniłeś błąd. Jeśli tak jest to nadszedł czas zastanowić się i może coś zmienić. Ale nie poddawaj się! Rezygnując ze starań sprawisz, że wszystkie wyrzeczenia, które do tej pory podjąłeś pójdą na marne. Nie warto.

Prawdą jest to, że niemal każdego z nas czasem dopada zwątpienie. Zwłaszcza przy okazji odchudzania. Bo jest to proces długotrwały i mozolny czyli wymagający cierpliwości. Ucieczka od dyskomfortu jest naturalną reakcją organizmu. Jeśli jednak mają pojawić się rezultaty, to mniejszy lub większy dyskomfort jest konieczny do osiągnięcia celu. Zazwyczaj sukces rodzi się w bólach i przeciwnościach.
 A jeśli faktycznie czujesz, że idzie coś nie tak to  codziennie zapisuj WSZYSTKO co jesz i pijesz oraz jak ćwiczysz i ile czasu ci to zajmuje. Taki pięciodniowy  dziennik żywieniowo-treningowy daje obraz naszego trybu życia i często nas uświadamia ile rzeczy robimy nieświadomie i automatycznie (np. sięgajac po przekąski, które są w zasięgu ręki).

A jeśli już przeanalizowałeś swój styl życia i wiesz, czy to „twoja” wina, czy wszystko robisz w porządku – weź głęboki wdech i działaj. Na pewno nie rezygnuj z treningów, nie odpuszczaj sobie – to nic nie daje, a tylko może sprawę pogorszyć.

Jeżeli wina leży po twojej stronie (zła dieta, zły trening) – nic się nie stało! Najważniejsze, że już wiesz gdzie leży przyczyna. Usiądź i poświęć dwadzieścia minut na skomponowanie nowego treningu i wypisanie błędów w diecie (tak, żeby o nich pamiętać i się ich wystrzegać). Poszukaj ciekawych przepisów i zestawów ćwiczeń, może sporządź tablicę motywacji? A jeśli potrzebujesz wsparcia poproś o to Trenera.

Aby dodatkowo siebie zmotywować co tydzień rób porównawcze zdjęcia w bieliźnie, ale nie porównuj jednego tygodnia do drugiego, tylko dłuższy odstęp czasu, np. fotkę sprzed miesiąca temu do fotki aktualnej. Wtedy najbardziej widać różnicę.

Waż się na wadze raz na około 2 tygodnie. Częściej nie ma sensu bo wahania wagi mogą być flustrujące a  zwłaszcza u kobiet przed miesiączką mogą być spore. Poza tym mnóstwo rzeczy ma wpływ na naszą wagę – wypity alkohol, poziom nawodnienia organizmu, wizyta w łazience, nagłe najedzenie się po długim okresie diety – waga może wahać się nawet do 3,5 kg.

Pomiary wykonuj też nie częściej niż raz na dwa tygodnie. To bardziej wiarygodny sposób niż waga. Mierz się zawsze w tym samym miejscu. Najczęściej mierzy się: obwód ramienia, talii, brzucha (na wysokości pępka), bioder, tyłka, ud, łydek. Bądź cierpliwa i systematyczna a efekty z pewnością się pojawią.

Data 29 wrzesień 2020 Kategoria: Zdrowe odżywianie

A/ ksylitol - Jest to cukier pochodzenia naturalnego, pozyskiwany  z  brzozy. Jest równie słodki jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% kalorii mniej.  W czasie gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol goi organizm, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest bardzo wskazany w profilaktyce osteoporozy, ponieważ zwiększa przyswajanie wapnia.  Ale uwaga: Nie należy spożywać zbyt dużo ksylitolu – bezpieczna dawka to 3 łyżeczki dziennie 

 

b/ erytrytol (lub erytrol) to bardzo zdrowy słodzik. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Erytrytol jest świetny dla osób dbjących o linię gdyż praktycznie nie zawiera kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier Słodzik ten może także ograniczyć rozwój próchnicy zębów, z uwagi na to, że ma zdolność do hamowania  procesu fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej,  które są odpowiedzialne m.in. za ubytki. Erytrytol pełni także funkcję antyoksydacyjną, dzięki czemu łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich szkodliwym działaniem.

 

c/ stewia to roślina i do słodzenia potraw używa się liści świeżych, suszonych lub sproszkowanych.  Jest bardzo słodka (150-300 razy słodsza od cukru) i praktycznie bezkaloryczna.. Zawiera witaminy z grupy B i wit.C oraz cenne minerały: magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo, selen. W medycynie naturalnej jest używana jako środek wzmacniający, moczopędny i bakteriobójczy.

 

d/ miód – mimo że ma więcej kalorii niż cukier (w 1 łyżeczce cukru jest 20 kcal a w tej samej ilości miodu 38 kcal) nie zaburza równowagi mineralnej tak jak cukier. Miód zawiera również niewielkie ilości składników mineralnych – wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, potasu, fluoru, kobaltu i jodu. Żelazo z miodu jest przyswajalne w około 60% i wykorzystywane do produkcji hemoglobiny. Miód zawiera witaminy z grupy B,

 

e/ syrop klonowy – pobiera się go z pnia klonu i otrzymuje poprzez odparowanie nadmiaru wody. Zawiera dużo cukru ale  jest mniej kaloryczny niż biały cukier i miód.  W skład jego wchodzi wapń, magnez, potas, fosfor i mangan i witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy.

 

f/ syrop z agawy – agawa to roślina występująca głównie w USA. W swoim składzie ma spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu,  usprawnia pracę przewodu pokarmowego , zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Kolejną zaletą nektaru z agawy jest jego niski indeks glikemiczny – jest on czterokrotnie niższy niż w przypadku miodu. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii i reguluje perystaltykę jelit

 

e/ owoce np. banany, daktyle, figi, winogrona, gruszki oraz  słodkie warzywa jak burak, dynia, bataty, marchewka.

 

Data 29 wrzesień 2020 Kategoria: Zdrowe odżywianie
  1. Jarmuż - jest bogaty w białko, błonnik, wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez. Również zasobny w wit C bo już szklanka jarmużu zaspokaja 90% zapotrzebowania na witaminę C, 100% – na witaminę A i 450-600% – na witaminę K. To bardzo dużo! Zawiera też witaminy E oraz witaminy z grupy B.
    Jak jeść jarmuż? Jarmuż sprawdza się na surowo (np. z sokiem z cytryny i oliwą), duszony, smażony, w zupach, a także pieczony – jako czipsy. Jak każde zielone liście jest świetny jako składnik pesto.

 

  1. Siemię lniane to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które śmiało może konkurować pod tym względem z nasionami chia. Zawarte w nim kwasy ALA obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ma też sporo błonnika (3 g w łyżce).Nasiona lnu obniżają poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne u osób z cukrzycą typu 2. Siemie lniane dostarcza też sporo wapnia, co jest szczególnie istotne u osób w fazie wzrostu czy osób starszych, zagrożonych osteoporozą. Kisiel z siemienia lnianego (przepis: przygotuj 2-3 łyżki siemienia i zalej go szklanką przegotowanej, ciepłej wody, następnie odstaw na minimum godzinę) działa osłaniająco na gardło, dlatego ma zbawienne działanie podczas infekcji. 
    Jak jeść siemię lniane? Zmielone siemię można dodawać do koktajli, sałatek, zup, wypieków. Siemię lniane jest alternatywą w kuchni wegańskiej dla jajek. Całe nasiona urozmaicą płatki śniadaniowe lub chleb, zalane wrzątkiem i zmiksowane z owocami utworzą kisiel.

 

  1. Orzech włoski - to rewelacyjny dar pod względem wartości odżywczych. Mają mnóstwo kwasów omega-3  bo wystarczą zaledwie 3 sztuki, by pokryć dzienne zapotrzebowanie. Są bogate w białko (4 g w 7 orzechach), błonnik, kwas foliowy, magnez i fosfor. Dostarczają antyoksydantów: selenu, polifenoli i witaminy E. Na tle innych orzechów wypadają świetnie gdyż wykazują najwyższą zdolność antyutleniającą. Zawierają l-argininę, aminokwas, który jest bardzo korzystny zwłaszcza dla osób z chorobami serca, układem naczyniowym (chroni przed zakrzepami). Regularne spożywanie orzechów włoskich hamuje procesy oksydacyjne prowadzące do rozwoju miażdżycy.
  2. Miód, pierzga i propolis to produkty o niesamowitych właściwościach odżywczych i leczniczych. Są bogate w minerały, probiotyki, enzymy, antyoksydanty i inne dobroczynne substancje o działaniu antybakteryjnym, antywirusowym i przeciwgrzybiczym.


Uwaga! W temperaturze powyżej 45°C miód traci swoje właściwości ze względu na proces denaturacji białek i utratę cennych enzymów. Po podgrzaniu go do temperatury powyżej 45 °C stanowi zastępnik cukru dając słodki smak.


 A/ Pierzga (pyłek kwiatowy zbierany przez pszczoły) jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka (25 g/100 g), dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Zawiera też witaminy z grupy B, C, E,  karotenoidy należące do przeciwutleniaczy, lecytynę.

B/ Propolis działa wzmacniająco na odporność. Jego regularne stosowanie wzmacnia układ odpornościowy co sprzyja szybszemu zwalczaniu infekcji bakteryjnych i wirusowych. Niweluje również szkodliwe skutki stresu gdyż zwalcza wolne rodniki w naszym organizmie. Propolis ma też właściwości dezynfekujące i antyseptyczne. Przyspiesza regeneracje skóry dlatego warto go zastosować  na trudno gojące się rany, opryszczkę,oparzenia, odmrożenia, leczeniu ran i blizn pooperacyjnych.

  1. Żurawina ma silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie zwalcza choroby układu moczowego, pokarmowego, stany zapalne dziąseł. Zawiera witaminę C, beta-karoten, a także polifenole i flawonoidy wykazujące działanie antyoksydacyjne. Związki te przeciwdziałają chorobom serca, redukując poziom złego cholesterolu, a podnosząc poziom dobrego.

Warto jednak zwrócić uwagę by owoce żurawiny nie miały dodatku cukru. Mają wtedy smak lekko kwaśny ale są zdrowsze i mniej kaloryczne.

Jak jeść żurawinę? Świetnie smakuje jako dodatek do dań obiadowych (np. do mięs, serów), sałatek, koktajli, owsianek. Stanowi też doskonałą przekąskę np. w połączeniu z orzechami, którą można zabrać ze sobą w drogę.

6 Kasza jaglana jest zasadotwórcza co jest ważną cechą gdyż przeciętna dieta obfituje w kwasotwórcze produkty takie jak mięso, nabiał czy cukier. Kasza jaglana zawiera witaminy z grupy B, żelazo, wapń, fosfor, potas i lecytynę a także sporo krzemu, który jest niezbędny dla zdrowej skóry, włosów i paznokci a także zapobiega zmianom miażdżycowym.

Kasza jaglana dostarcza białka i węglowodanów złożonych. Warto wiedzieć, że nie zawiera ona glutenu co jest istotne dla osób z nietolerancją. Jest optymalnym pożywieniem podczas infekcji ze względu na lekkostrawność i dostarczenie wielu składników odżywczych. Dodatkowo usuwa nadmiar śluzu z górnych dróg oddechowych.

 

POMYSŁY: dzięki temu, że kasza jaglana ma neutralny smak, dobrze się komponuje zarówno z daniami na słono, ostro jak i słodko. Świetnie się sprawdza w ciastach, zapiekankach, koktajlach, zupach, puddingach. Można nią zastąpić ziemniaki, makaron.


RADA: aby pozbyć się goryczkowatego smaku należy ją przed ugotowaniem obficie przelać na sitku najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem.

 

  1. Pietruszka - już jedna łyżka natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Nie tylko wzmacnia ona odporność, ale też wspomaga wchłanianie żelaza, w które natka również obfituje (5 mg/100g). (Żelazo jest łatwiej przyswajalne w towarzystwie wit C). To sprawia, że natka jest niezbędnym składnikiem diety osób borykających się z anemią. Zawiera też sporo beta-karotenu, witaminy z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego, błonnika (40 g/100 g). Dzięki flawonoidom i chlorofilowi ma silne działanie antyoksydacyjne.

POMYSŁY: pietruszką można posypać dania, zrobić pesto, dodać do koktajli (przepis na koktajl wzmacniający odporność: pęczek pietruszki, 2 kiwi, 2 pomarańcze + woda mineralna gazowana)

 

 

 

 

Strona 1 z 8

OPINIE

HOLIBODY Małgorzata Czerwonka

ul. Sportowa 11a/3
43-600 Jaworzno
NIP 632-179-38-98

telefon: 660 752 467
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Najnowsze posty

Jesteś tutaj: Home BLOG